Versenyszabályok

A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi PSMK Makett Kupákon nem értek el helyezést. Adott munkát csak a készítője nevén lehet benevezni. 

A jó ízlést sértő, bármely etnikai vagy faji csoportra nézve bántó munkát a szervezőknek jogukban áll kizárni a versenyből.

A maketteken található önkényuralmi jelképek nem a szervezők politikai hovatartozását hivatottak megjeleníteni, hanem a korhű megjelenítés részét képezik.

 

Makettek besorolása

A verseny – a 2022.06.18-án betöltött életév alapján – az alábbi korosztályokban kerül meghirdetésre:

 

 • Ifjúsági
  • Gyerek 0-12 (2010 –től)
  • Serdülő 13-15 (2007-2009)
  • Junior 16-18 (2004-2006)
 • Felnőtt
  • Hobby 
  • Mester

 

Azoknak a résztvevőknek, akik a korábbi PSMK Makett kupák valamelyikén az adott fő kategóriához tartozó (Repülő, Harcijármű,Hajó, Polgári, Sci-fi, Figura, Egyéb) felnőtt hobby kategóriában arany  vagy mester kategóriában arany, ezüst vagy bronz éremben részesültek, munkáikat mester osztályokban kell indítsák!

(A fenti megkötés fő kategóriánként értendőek, azaz például Hajó arany elismerés megléte esetén szabadon lehet indulni pl. hobby repülő kategóriák bármelyikében)

A szervezők fenntartják annak a jogát, hogy az előre kiírt kategóriák további bontását illetve esetleges összevonását indokolt esetben megtegyék. Abban az esetben, ha adott kategóriába nem történik nevezés, a kategória törlésre kerül a versenyből.

A szervezők továbbá fenntartják annak a jogát, hogy a rossz kategóriába nevezett versenymunkát a megfelelő kategóriába átsorolják.

 

Zsűrizés

 A verseny valamennyi kategóriájában szemrevételezős zsűrizés dönt a helyezésekről.

Mindenk kategóriában 3 fős zsűri dönt az érmek illetve helyezések sorrendjéről, a zsűri legalább egy tagja a PSMK klub tagja, a többi tag pedig meghívott, külsős zsűri tag.

A zsűrizés menete nyilt, azaz a zsűritagok nem vonulnak el a versenymunkákkal, hanem az asztalnál történik a zsűrizés.

A zsűri tagjai nem indulhatnak abban a kategóriában, ahova a zsűri felkérésük szól, annak érdekében, hogy a pártatlanság elve ne sérüljön. Abban az esetben, ha a kiválasztott munkák bármelyike abból a klubból érkezik, ahonnan zsűritag is delegálva van az adott zsűribe, a zsűritagnak ezt jeleznie kell a másik két tag felé.

 

Díjazás

 Kategóriánként 1-1 arany, ezüst, bronz adható illetve az indulók számától függően 4.-6. helyek adhatók ki.

Egy kategóriában egy induló csak egy helyezést érhet el, amennyiben több munkája is kiválasztásra került, a magasabb helyen rangsorolt helyezést kapja.

  

Vitás ügyek, óvás

Óvásra a makettek visszaadásáig, attól kezdve van lehetőség, hogy az adott kategória eredményei az ipms-hungary.psmk.hu oldalon elérhetővé váltak. Az óvással kapcsolatos igényt a zsűri elnöke felé kell jelezni, aki kijelöl egy 3 fős extra-zsűrit, melynek egy tagja a zsűri elnöke vagy az adott főkategóriáért felelős szervező, egy tag az eredeti zsűriből és egy tag a szervező klubból érkezik. A bizottság megvizsgálja az óvás jogosságát és amennyiben az óvást jogosnak ítélik meg, a kategória ismét elbírálás alá kerül, de most az extra-zsűri által.  

  

Makettek visszaadása

Makettek visszaadására az eredményhirdetést megelőző, előzetesen meghirdetett időben a nevezésnél kapott igazolószelvények ellenében lehetséges.

Abban az esetben, ha valaki elveszti az igazolószelvényét, csak azután veheti át a makettjét, hogy beazonosításra került a szevezők által és az összes többi makett már visszaadásra került.